" ...a ko ih je pronašao i kako izgledaju saznaćete uz tekst koji sledi... 

Oči prave mitove

Kako nastaju urbani mitovi? Verujem da ste u pojedinim tekstovima rubrike našli dosta takvih objašnjenja, posebno onih u vezi sa konkretnim primerima – pojedinim, navedenim urbanim legendama. Ljudi vole da prepričavaju zanimljive storije, čak toliko vole da kao „osoba koja priča“ budu u centru pažnje da su spremni na sve ne bi li doživeli trenutak da „svi sa pažnjom gledaju u njih i slušaju ono što govore“. Ponekad se ta „spremnost na sve“ ogleda u izmišljanju priča, dopunjavanju istih koje su čuli ili „pumpanju“ postojećih novim detaljima-začinima. 

Ponekad je to nepotrebno. Jednostavno, oči ugledaju neki neobičan kadar iz života, mašta postane „ključ motora“, a mozak proradi kao „motor za urbane mitove“. 

Više od 70 odsto svih informacija koje dobijamo u toku dana su one koje registruje čulo vida. I, ako je ono „spremno da nas prevari“ jer mi to čak i želimo u podsvesti, onda je stvorena sjajna atmosfera za nastanak urbanih legendi. Uostalom i „kretanje Sunca oko Zemlje“ viđeno očima je vekovima stvaralo mnoge legende, čak veoma bitne za istoriju civilizacije. Fotografije koje vam prilažemo uz ovaj uvod sigurno su dobri primeri kako jedan nesvakidašnji kadar iz života (u ovim slučajevima uhvaćen putem foto-aparata) može da bude početak odlične urbane legende. Možda fale samo naslovi istih. Da pokušamo:


 

Muškarac uhvatio svetlosnu munju“,

Špijuni prerušeni u kipove“,

Dečkić sa pet piša“, 

Čovek bez glave“, 

Lutka iz izloga iznenada oživela“, 

Poštanska marka kao šifra za napad na Bliznakinje“... 

(fotografije su preuzete sa više prezentacija na webu) "

         Dača Kocjan, Dačine urbane legende
         (http://www.nadlanu.com/Dynamic/Novosti,intCategoryID,367.html)